wordpress-seo
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/mhcat.cat/subdomains/quiz/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114Sabeu quina era la data que els pessebristes consideraven tradicional a l’hora de començar a fer els pessebres?
Correcte!
La resposta correcta és 8 de desembre, festa de la Puríssima
La resposta correcta és 8 de desembre, festa de la Puríssima
La Fira de Santa Llúcia de Barcelona és molt antiga, no sabem quan comença en realitat, però tenim la primera referència documental que la recula força en el temps. Sabeu quin any es documenta per primera vegada la Fira de Santa Llúcia de Barcelona?
La resposta correcta és 1786
Correcte!
La resposta correcta és 1786
La resposta correcta és 1786
Explicació:
Se’n fa referència per primera vegada el 13 de desembre de 1786, en el Calaix de sastre, un dietari escrit per Rafael d’Amat i de Cortada, baró de Maldà; i diu així: “Dia 13 de desembre, Santa Llúcia Verge y Màrtir. Festa dintre de la Cathedral, en una de las capelles y altars ahon se venera una imatge de bulto de la gloriosa Santa ab alguna relíquia y fora als claustros en la capella y altar de Santa Llucia ab fira al devant en son carrer de moltes casetes de pessebre; cabretas; Palacios del rey Herodes, figures de barro, y de cartró primoroses de imatges de Sants y pastors; besties y altres coses, que cruzan las espentes de gent en tal carrer; dintre de la capella de Santa Llucia; claustros; capella y altar de la Purissima Concepció ahont se hi cantan oficis celebrats per senyors canonges en estos nou dies de la novena; dintre de la Seu, per ohir missa la gent, y encomanarse à la gloriosa Santa, perquè los conservi la vista, y la claredat.”
Durant molts anys, al Poble Espanyol de Barcelona, situat a la muntanya de Montjuïc, hi havia un taller de figures de pessebre amb botiga que es podia visitar tot l’any. Sabeu a quina família d’artesans pertanyia?
La resposta correcta és Germans Vidal
La resposta correcta és Germans Vidal
Correcte!
Explicació:
Els germans Castells són una llarga nissaga de pessebristes que tenen el seu taller al barri barceloní de Sants. Encara estan actius. Els Muns, pare i fill, també tenien el seu taller a Sants. Els Vidal a més de vendre a la Fira de Santa Llúcia tenien un taller/botiga al Poble espanyol de Montjuic.
El primer de la família va ser Lluís Vidal Tusell, que va començar de ben jove, com a aprenent d'escultor. Tindrà tres fills, Josep, Lluís i Ramon. El més gran, més conegut com en “Pepitu”, es dedicarà a temps complet a les figuretes amb el seu pare, després va entrar a Belles Arts. Ramon, el benjamí, ajudarà a les tardes, tot aprenent la professió. L'últim d'aquesta nissaga és en Josep. En Josep va fer donació de la seva darrera parada al Museu Etnològic i de les Cultures del món.
En molts pessebres catalans hi havia un personatge misteriós que es podia comprar a les parades de la Fira de Santa Llúcia i que ja fa molt de temps s’ha perdut en el record. Només alguns artesans el tornen a fer a petició de col·leccionistes i amants del pessebre. Sabeu com se’n deia?
La resposta correcta és L’home de la neu
Correcte!
La resposta correcta és L’home de la neu
Explicació:
L’home de la neu el trobem ben abrigat amb capa i caputxa blanca, un sarró creuat a les espatlles i una gaiata. L’antropòloga Josefina Roma li confereix l’estatus d’home savi que viu retirat al bosc i que coneix els misteris de la vida i de la mort, perquè viu al límit del món dels vius. Troba paral·lels en les icones orientals on es veu un home amb barba, caputxa i gaiata conversant en un segon terme amb Sant Josep.
Els objectes que veieu a la fotografia, i que pertanyen al fons del Museu d’Història de Catalunya, amb quin personatge del pessebre popular els assimilaríeu?
La resposta correcta és Bugadera
La resposta correcta és Bugadera
Correcte!
La resposta correcta és Bugadera
La bugadera és un personatge molt popular, que no pot faltar en els pessebres de casa. Se la veu ajupida fent la bugada, amb les mans fregant els llençols i les camises. També les trobem en grups al voltant d’un safareig; escena molt comuna als pobles, on les dones xerraven i socialitzaven tot rentant la roba.
A la Provença francesa es fan moltes fires de pessebres, la més antiga és la de Marsella, iniciada l’any 1833. Però sabeu com en diuen a La Provença de les figures de pessebre?
La resposta correcta és Santons
Correcte!
La resposta correcta és Santons
Alguns estudiosos fan derivar la paraula santon per a una deformació de santibelli, que seria el que nosaltres coneixem com sants d’Olot. La teoria més consensuada és que deriva de la paraula saints (sants) en relació als difunts o avantpassats. No els sants oficials de l’Església sinó petits sants familiars o santoun, en provençal, i santon en francès. François Delesty creu que són els avantpassats que reviuen cada any en els pessebres provençals. Els artesans que fan els santons se’n diuen santonnières.
D’altra banda, crêche és la paraula que utilitzen indistintament per designar el pessebre i l’escola bressol.
Podem trobar santons de fang fets a motlle, com les figures de pessebre catalanes, però també n’hi ha que estan fets amb un altre material, molt característic de La Provença, però també de Nàpols. Sabeu de quin material estem parlant?
La resposta correcta és Roba
La resposta correcta és Roba
Correcte!
A la Provença (França) són molt tradicionals els santons habillés, que diuen. És a dir, vestits amb roba natural que tallen, confeccionen, broden i cusen els mateixos santonniers. La cara, les mans i les cames, o part d’elles, es fan igualment de fang amb motlles de guix.
Diuen que la primera associació pessebrista del món es va constituir a Barcelona i que l’actual n’és hereva directa, però sabeu a quin any es va fundar?
La resposta correcta és 1863
Correcte!
La resposta correcta és 1863
Explicació:
Després d’un seguit de reunions prèvies, l’any 1863 es funda la Sociedad de Pesebristas de Barcelona. Un dels seus precursors fou Josep Oriol Mestres, pare d’Apel·les Mestres, i el primer president Salvador Bordas. Des de la desaparició d’aquesta entitat passaran uns anys fins la seva refundació l’any 1921, ara amb el nom d’Asociación de Pesebristes de Barcelona. A la fotografia, publicada l’any 1931, per gentilesa del soci Eveli Bulbena, es veuen els membres de la primera junta de 1863.
Actualment, en el període nadalenc, es poden visitar moltes exposicions de pessebres i diorames. La tècnica de fer diorames de guix, tot i que avui en dia se’n fan molts amb nous materials com el poliestirè, es va inventar a Barcelona, l’any 1912. Sabeu el nom que rep aquest estil de fer pessebres?
La resposta correcta és Escola de Barcelona
La resposta correcta és Escola de Barcelona
Correcte!
Explicació:
Efectivament, fent referencia a la ciutat on va néixer, però també se’n pot dir Escola catalana per extensió. S’atribueix l’invent o a la idea d’Antoni Moliné, membre de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. La seva condició de precursor i d’innovador, de fer recerca en aquest àmbit l’ha convertit en el pare de l’anomenada Escola de Barcelona.
A tombants entre els segles XVIII i XIX ens trobem amb un escultor barceloní que ha realitzat unes figures de pessebre d’una gran acceptació popular. Es va instal·lar a Olot durant la Guerra del Francès, on plasmà autèntics retrats psicològics fruit d’una mirada molt singular . Quin era el seu nom, autor de la figura de la imatge?
Correcte!
La resposta correcta és Ramon Amadeu
La resposta correcta és Ramon Amadeu
Explicació:
Ramon Amadeu (1745-1821) gaudeix d’una merescuda acceptació de la seva obra pessebrística. S’especialitzà en imatgeria religiosa, però la llibertat en que es movia en la creació dels personatges del pessebre el portaren a crear un imaginari que es pot veure en gran part al Museu dels Sants d’Olot.
Sabeu en quin museu es conserven una de les col·leccions de figures de pessebre més extensa?
La resposta correcta és Museu Etnològic i de les Cultures del Món
La resposta correcta és Museu Etnològic i de les Cultures del Món
Correcte!
Tant en el primer com en el segon, podeu veure interessants mostres de diorames i/o figures de pessebre tot l’any; però el Museu Etnològic i de les Cultures el Món conserva més de 10.000 figures de pessebre. Procedeixen dels principals autors catalans, com Ramon Amadeu, Domènech Talar, Germans Castells, Lluís Carratalà, Daniel José, Pere Teixidor, Germans Vallmitjana. També hi ha moltes figures anònimes adquirides per col·laboradors del museu com Joan Amades o Josep M. Garrut.
El personatge de la foto és una figura de pessebre creada per Ester Font i Laura Baldrich, és una dona amb un cove de vímet lligat a l’esquena ple d’un element essencial per fer el pessebre a casa. Sabeu de què es tracta?
La resposta correcta és Molsa
La resposta correcta és Molsa
Correcte!
La resposta correcta és Molsa
La molsa, conjuntament amb el suro, són els dos elements que conformen la topografia del pessebre popular. Però la recol·lecció de molsa està regulada per normativa amb l’objectiu de preservar-ne la seva continuïtat. La figura de la foto representa la tasca de molts paradistes de la Fira de Santa Llúcia que anaven a buscar molsa en tren des de Barcelona i tornaven l’endemà puntuals de matí per servir-la als clients. Normalment era una feina que feien els homes de la família. Però ja està bé que per una vegada es faci un homenatge a les dones.
Sabeu qui és el patró dels pessebristes, que segons la tradició va celebrar una missa la nit de Nadal del 1223 amb un pessebre, un bou i una mula? L’any 2023 se celebren els 800 anys de pessebrisme per aquest fet.
La resposta correcta és Sant Francesc d’Assís
Correcte!
La resposta correcta és Sant Francesc d’Assís
La resposta correcta és Sant Francesc d’Assís
Sant Francesc d’Assís és adoptat, l’any 1986, com a patró dels pessebristes per aquesta missa que va fer a Greccio (Itàlia) després de demanar autorització al Papa. Però és un mite fundacional, perquè en realitat no va fer cap pessebre ni vivent ni no vivent, però és un referent simbòlic i identitari per a la comunitat pessebrística, promogut, sobretot, pels caputxins.
En el pessebre, les figures tenen vida. Un cop s’acaba la construcció del pessebre és l’hora de posar-hi les figures. Però no totes tenen un únic lloc establert. Els reis s’atansen de mica en mica fins l’arribada el 6 de gener. Però la Sagrada Família també s’ha d’anar acostant a l’estable o a la cova. Però sabeu quina és la darrera figura que es col·loca en el pessebre?
Correcte!
La resposta correcta és El Nen Jesús
La resposta correcta és El Nen Jesús
La resposta correcta és El Nen Jesús
La figura de l’infant Jesús es col·loca al naixement en tornar de la missa del gall i se situa ben a prop del bou i la mula per rebre’n el seu escalf.
Sabeu on es fa el pessebre monumental sobre taula més gran de Catalunya?
La resposta correcta és Parets del Vallès
Correcte!
La resposta correcta és Parets del Vallès
La resposta correcta és Parets del Vallès
Tot i que a Tarragona, a Banyoles i a Olot es fan exposicions de pessebres i diorames molt interessants, és a Parets del Vallès que en munten un sobre taula, amb visió als 360º. El primer que van fer fou de 40 m2, l’any 1986. L’any 1996 el van inscriure al Llibre Català de Rècords amb un pessebre de 300 m2. La resta d’edicions oscil·la entre els 180 i 230 m2.
Si voleu veure un pessebre d’armari d’estil napolità construït entre els segles XVIII i XX i que és visitable tot l’any, on us haureu d’adreçar?
La resposta correcta és Casa Museu Can Trinxeria d’Olot
La resposta correcta és Casa Museu Can Trinxeria d’Olot
La resposta correcta és Casa Museu Can Trinxeria d’Olot
Correcte!
La Casa Museu Can Trinxeria acull en una de les seves estances un pessebre molt singular que no us podeu perdre. El comença Ignasi de Trincheria que, segons es diu, quedà impossibilitat a causa d’una caiguda de cavall a la presa de Nàpols, a mitjans del segle XVIII. Quan va tornar a Olot comença a construir-lo amb l’ajut del seu majordom Pere Joan Areny. Algunes figures s’atribueixen a Ramon Amadeu.
Una de les grans obres monogràfiques sobre el pessebrisme és El pessebre de Joan Amades. De la que Arola editors en va fer una edició actualitzada i revisada l’any 2009. Però sabeu de quan és la primera edició?
La resposta correcta és 1946
Correcte!
La resposta correcta és 1946
La primera edició és de l’any 1946, tot i que en el llibre no hi apareix aquesta data i el pròleg està datat l’any 1935. Albert Manent ja va publicar que els editors, Joaquim Estrems i Borràs i el seu fill Joaquim Estrems i Casadevall són els responsables d’un seguit de treballs clandestins de “Les belles edicions” que, en data falsa, aparegueren en el mercat com edicions de bibliòfil amb la voluntat d’evitar la censura del franquisme.
En molts pobles i ciutat de Catalunya es poden visitar exposicions de diorames i pessebres. Moltes d’aquestes associacions s’agrupen per treballar conjuntament sota el paraigua de la Federació Catalana de Pessebristes. Però abans d’existir aquesta federació es va fundar a Barcelona una entitat d’abast mundial que encara funciona. Sabeu quin nom té?
La resposta correcta és Universalis Foederatio Praesepistica (UN-FOE-PRAE)
La resposta correcta és Universalis Foederatio Praesepistica (UN-FOE-PRAE)
Correcte!
Explicació:
El 31 de maig de 1952, a Barcelona, coincidint amb el Congrés Eucarístic Internacional, els representants de set associacions pessebristes van fundar l'associació internacional sota la denominació d'UN-FOE-PRAE (Universalis Foederatio Praesepistica), unint corporacions pessebristes de tot el món amb l'única finalitat de preservar i fomentar la tradició de realitzar el pessebre. Avui dia, 21 organitzacions pessebristes d'Europa, EUA, Argentina, Colòmbia i Brasil formen part d'aquesta Federació mundial pessebrista.
Els reis d’Orient són una escena indispensable en els pessebres, tant en la versió fent camí, muntant dromedaris, com en actitud d’adoració. Però sabeu en quina catedral gòtica diu la tradició que s’hi conserven les seves relíquies?
La resposta correcta és Colònia (Alemanya)
Correcte!
La resposta correcta és Colònia (Alemanya)
Explicació:
A la catedral de Colònia (Alemanya) hi ha el reliquiari dels Tres reis, del que es diu que conté els ossos dels tres Reis Mags. Es tracta d’un sarcòfag en forma de basílica, daurat i ricament ornamentat, col·locat darrera l’alta major. Foren portades de Milà per l’emperador del Sacre Imperi Romanogermànic Frederic Barba-roja
Ja hem dit que, tradicionalment, el cicle de Nadal començava el dia de la Puríssima, el 8 de desembre, però no hem parlat del dia de cloenda d’aquest cicle que és quan s’ha de desmuntar el pessebre, i no abans. Sabeu dir-nos de quin dia parlem?
La resposta correcta és 2 de febrer
Correcte!
La resposta correcta és 2 de febrer
Explicació:
Efectivament, es tracta del 2 de febrer, festa de la Candelera, una de les dates més importants de l'any tradicional antic a les cultures europees. Si mirem el calendari tradicional veurem que som davant de l'inici de la primavera antiga. Per això aquestes dates estan curulles de festes semblants, segons quines hagin perviscut o predominat en el decurs de la història local. La Candelera recull una tradició que tant van celebrar romans com celtes, i també altres cultures orals europees. La Festa Candelarum romana, s'esqueia en les idus de febrer(13 de febrer). Eren les Lupercalia.