El quiz del pessebre

Pregunta 1/20
PORTES PUNTS

Sabeu quina era la data que els pessebristes consideraven tradicional a l’hora de començar a fer els pessebres?

Pregunta 2/20
PORTES PUNTS

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona és molt antiga, no sabem quan comença en realitat, però tenim la primera referència documental que la recula força en el temps. Sabeu quin any es documenta per primera vegada la Fira de Santa Llúcia de Barcelona?

Pregunta 3/20
PORTES PUNTS

Durant molts anys, al Poble Espanyol de Barcelona, situat a la muntanya de Montjuïc, hi havia un taller de figures de pessebre amb botiga que es podia visitar tot l’any. Sabeu a quina família d’artesans pertanyia?

Pregunta 4/20
PORTES PUNTS

En molts pessebres catalans hi havia un personatge misteriós que es podia comprar a les parades de la Fira de Santa Llúcia i que ja fa molt de temps s’ha perdut en el record. Només alguns artesans el tornen a fer a petició de col·leccionistes i amants del pessebre. Sabeu com se’n deia?

Pregunta 5/20
PORTES PUNTS

Els objectes que veieu a la fotografia, i que pertanyen al fons del Museu d’Història de Catalunya, amb quin personatge del pessebre popular els assimilaríeu?

Pregunta 6/20
PORTES PUNTS

A la Provença francesa es fan moltes fires de pessebres, la més antiga és la de Marsella, iniciada l’any 1833. Però sabeu com en diuen a La Provença de les figures de pessebre?

Pregunta 7/20
PORTES PUNTS

Podem trobar santons de fang fets a motlle, com les figures de pessebre catalanes, però també n’hi ha que estan fets amb un altre material, molt característic de La Provença, però també de Nàpols. Sabeu de quin material estem parlant?

Pregunta 8/20
PORTES PUNTS

Diuen que la primera associació pessebrista del món es va constituir a Barcelona i que l’actual n’és hereva directa, però sabeu a quin any es va fundar?

Pregunta 9/20
PORTES PUNTS

Actualment, en el període nadalenc, es poden visitar moltes exposicions de pessebres i diorames. La tècnica de fer diorames de guix, tot i que avui en dia se’n fan molts amb nous materials com el poliestirè, es va inventar a Barcelona, l’any 1912. Sabeu el nom que rep aquest estil de fer pessebres?

Pregunta 10/20
PORTES PUNTS

A tombants entre els segles XVIII i XIX ens trobem amb un escultor barceloní que ha realitzat unes figures de pessebre d’una gran acceptació popular. Es va instal·lar a Olot durant la Guerra del Francès, on plasmà autèntics retrats psicològics fruit d’una mirada molt singular . Quin era el seu nom, autor de la figura de la imatge?

Pregunta 11/20
PORTES PUNTS

Sabeu en quin museu es conserven una de les col·leccions de figures de pessebre més extensa?

Pregunta 12/20
PORTES PUNTS

El personatge de la foto és una figura de pessebre creada per Ester Font i Laura Baldrich, és una dona amb un cove de vímet lligat a l’esquena ple d’un element essencial per fer el pessebre a casa. Sabeu de què es tracta?

Pregunta 13/20
PORTES PUNTS

Sabeu qui és el patró dels pessebristes, que segons la tradició va celebrar una missa la nit de Nadal del 1223 amb un pessebre, un bou i una mula? L’any 2023 se celebren els 800 anys de pessebrisme per aquest fet.

Pregunta 14/20
PORTES PUNTS

En el pessebre, les figures tenen vida. Un cop s’acaba la construcció del pessebre és l’hora de posar-hi les figures. Però no totes tenen un únic lloc establert. Els reis s’atansen de mica en mica fins l’arribada el 6 de gener. Però la Sagrada Família també s’ha d’anar acostant a l’estable o a la cova. Però sabeu quina és la darrera figura que es col·loca en el pessebre?

Pregunta 15/20
PORTES PUNTS

Sabeu on es fa el pessebre monumental sobre taula més gran de Catalunya?

Pregunta 16/20
PORTES PUNTS

Si voleu veure un pessebre d’armari d’estil napolità construït entre els segles XVIII i XX i que és visitable tot l’any, on us haureu d’adreçar?

Pregunta 17/20
PORTES PUNTS

Una de les grans obres monogràfiques sobre el pessebrisme és El pessebre de Joan Amades. De la que Arola editors en va fer una edició actualitzada i revisada l’any 2009. Però sabeu de quan és la primera edició?

Pregunta 18/20
PORTES PUNTS

En molts pobles i ciutat de Catalunya es poden visitar exposicions de diorames i pessebres. Moltes d’aquestes associacions s’agrupen per treballar conjuntament sota el paraigua de la Federació Catalana de Pessebristes. Però abans d’existir aquesta federació es va fundar a Barcelona una entitat d’abast mundial que encara funciona. Sabeu quin nom té?

Pregunta 19/20
PORTES PUNTS

Els reis d’Orient són una escena indispensable en els pessebres, tant en la versió fent camí, muntant dromedaris, com en actitud d’adoració. Però sabeu en quina catedral gòtica diu la tradició que s’hi conserven les seves relíquies?

Pregunta 20/20
PORTES PUNTS

Ja hem dit que, tradicionalment, el cicle de Nadal començava el dia de la Puríssima, el 8 de desembre, però no hem parlat del dia de cloenda d’aquest cicle que és quan s’ha de desmuntar el pessebre, i no abans. Sabeu dir-nos de quin dia parlem?

CONTINUAR