La màquina del temps

Pregunta 1/25
PORTES PUNTS

El Museu d’Història de Catalunya està situat en un edifici del Port Vell de Barcelona construït l’any 1881. Imagines quin era el seu ús?

Pregunta 2/25
PORTES PUNTS

Al Museu d’Història de Catalunya hi treballa un historiador molt especial: en Cabòries. És una mica despistat i sovint es passa hores i hores pensant en els objectes del passat i per a què servien. En aquest vídeo ens explica què es dedica a fer tot el dia: hipòtesis! Quina paraula més estranya.... sabeu que és una hipòtesi?

Pregunta 3/25
PORTES PUNTS

Al llarg de la història, les civilitzacions han fet servir la tecnologia per millorar la seva qualitat de vida. Fa centenars de milers d’anys, un material molt important va ajudar a les persones a crear eines imprescindibles amb les que poder caçar, tallar la carn, rascar les pells dels animals per abrigar-se, perforar i tallar materials de tota mena.... el sílex! Però saps què és el sílex?

Pregunta 4/25
PORTES PUNTS

La Prehistòria és l’etapa més llarga i el període més antic de l’ésser humà. Inicialment, al paleolític, els grups humans eren nòmades: es movien d’un lloc a l’altre buscant aliment i es refugiaven en coves o cabanes. Al neolític, però, passaran a ser sedentaris i s’establiran en cases i poblats. Sabries dir perquè?

Pregunta 5/25
PORTES PUNTS

Aquesta casa prehistòrica correspon a la d’un nucli familiar que va viure al final de l’edat del bronze final i primera edat del ferro, quan es van començar a fabricar eines amb aquest material. En aquest espai tan petit hi vivien de 4 a 8 persones i també es cuinava, es teixia, s’emmagatzemaven productes en recipients de ceràmica... Perquè creus que servien les pedres que hi ha al terra?

Pregunta 6/25
PORTES PUNTS

Els grecs es van establir al territori que avui anomenem Catalunya per comerciar amb els seus habitants i crear ports i colònies on fer intercanvis de productes. Aquest poble va aportar avenços com l’ús del ferro, conreus com la vinya o la olivera, va estendre l’ús de la moneda i de l'escriptura en el seu alfabet. Saps què significa εμποριον (Emporion, Empúries), el nom del seu assentament més important?

Pregunta 7/25
PORTES PUNTS

Els ibers eren diferents pobles de la península que tenien el seu origen als poblats de l’edat de bronze i que havien evolucionat amb l’arribada dels grecs i dels fenicis. Compartien cultura i llengua, i fins i tot escrivien amb uns signes que no hem pogut desxifrar... Saps com i perquè van desaparèixer els ibers i la seva llengua?

Pregunta 8/25
PORTES PUNTS

Els romans van arribar a les nostres terres amb la intenció de conquerir el territori. Amb el temps, l’Imperi romà va dominar tots els territoris banyats pel mar Mediterrani -que anomenaven Mare Nostrum- i van imposar la seva llengua, cultura i religió. Van construir ciutats i importants vies de comunicació que encara fem servir avui dia! Saps quina va ser la ciutat més important d’Hispània?

Pregunta 9/25
PORTES PUNTS

La cuina romana estava plena de receptes amb ingredients habituals a la nostra cuina, com els cereals, les llegums, les verdures i la fruita, la llet, els ous, el peix... i de tant en tant ( tan sols els més privilegiats), una mica de carn. En aquesta recepta, el Panis Cum Lacte, hi ha un ingredient que agradava molt en receptes salades i també dolces, però que a més servia per conservar els aliments en un temps en el que no hi havia neveres! Sabries dir quin?

Pregunta 10/25
PORTES PUNTS

Al museu podràs trobar una reproducció d’una troballa arqueològica molt interessant: una ofrena en forma de vas que es va trobar al nord de Roma. En ell hi ha gravades les diferents parades o hostals de la Via Augusta (que anava de Cadis fins a Roma) on es podia fer nit. La distància entre Tarraco i la mansio anterior (Sub Saltum, Coll de Balaguer) era de XXV milles romanes. Sí, és clar... són números romans! Saps quantes milles separaven aquestes mansio?

Pregunta 11/25
PORTES PUNTS

El sud de l’actual Catalunya va estar integrat durant més de quatre segles a Al-Andalus i en va adoptar la cultura, una de les més importants el moment. Són moltes les aportacions andalusines en camps com les matemàtiques, l’astronomia o l’agricultura! Sabries dir quin tipus de conreus es van estendre gràcies als seus innovadors sistemes?

Pregunta 12/25
PORTES PUNTS

La societat medieval era molt desigual i estava molt dividida: els qui tenien poder i riquesa eren pocs (comtes, nobles guerrers i l’Església), i la majoria de la població pagesa i artesana no tenia cap privilegi ni dret, ni podia arribar a tenir-lo mai! S’anomena feudalisme la relació que s’establia entre els diferents grups. Saps com s’anomenaven aquests grups socials que venien determinats per l'origen de cada persona?

Pregunta 13/25
PORTES PUNTS

Els cavallers eren persones de la noblesa que s’havien format com a guerrers i havien fet un pacte de vassallatge amb un senyor a canvi de privilegis o terres. Quan anaven a la guerra portaven una cota de malla que els cobria tot el cos, una armadura, un elm a la cara, una llança, un escut... s’havien d’entrenar molt doncs tot el que portaven damunt pesava molt! T’imagines quant?

Pregunta 14/25
PORTES PUNTS

Al segle XIII, la conquesta dels regnes de Mallorca i València per part de Jaume I inicia una etapa d’expansió per la Mediterrània i el comerç és molt important. Les ciutats creixen fora de les antigues muralles i hi ha carrers on s’agrupaven les persones dedicades a un mateix ofici com els sabaters, mirallers, argenters, carders, escudellers, llibreters, boters... saps a què es dedicaven aquests darrers?

Pregunta 15/25
PORTES PUNTS

L’augment de la població a l’Edat Mitjana va fer que la població creixés i es creessin a les ciutats nous barris (els burgs) plens de botigues. Quin nou grup social enriquit gràcies al comerç va sorgir i va anar adquirint més importància a les ciutats?

Pregunta 16/25
PORTES PUNTS

A l’època moderna molts conflictes es resolien per la via de les armes i amb violència. Joan Sala -més conegut com a Serrallonga- ha esdevingut una llegenda per les seves gestes (es diu que robava als rics per donar als pobres, tot i que sabem que això no és cert). Sabries dir a què es dedicava en Serrallonga?

Pregunta 17/25
PORTES PUNTS

A finals del segle XVIII es permet als ports catalans comerciar lliurement amb Amèrica. Això fa que molts productes provinents de Catalunya arribin a nous mercats i que alhora que productes que venien d’Amèrica arribin a casa nostra. Sabries quin d’aquests productes que avui en dia mengem, és originari d’Amèrica?

Pregunta 18/25
PORTES PUNTS

En aquest quadre que pots veure al museu apareix representada una nena que treballa en un teler d’una fàbrica tèxtil del segle XIX. Fins al 1873 no va haver-hi la primera llei que regulava l’edat en que les persones podien començar a treballar. Saps quan era?

Pregunta 19/25
PORTES PUNTS

Al museu hi ha representat un joc popular que es pensa que té el seu origen a l'Antiguitat i al que ben segur jugaven els teus pares, avis, besavis... Segur que tu també hi has jugat! Consisteix en saltar a peu coix sobre unes caselles numerades pintades al terra després de llençar una pedra que caldrà recollir. Saps com es diu?

Pregunta 20/25
PORTES PUNTS

El Modernisme va ser un moviment cultural de finals del segle XIX i principis del XX. A Catalunya, i a Barcelona en concret, tenim diferents exemples d’arquitectura modernista, com la Pedrera d’Antoni Gaudí... la coneixes? Saps qui va ser l’arquitecte de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona?

Pregunta 21/25
PORTES PUNTS

Avui sembla impossible, però saps que les dones no sempre hem pogut votar en unes eleccions? Saps en quin any es va aconseguir el dret de vot de les dones a l’estat espanyol?

Pregunta 22/25
PORTES PUNTS

Observa aquesta cuina d’un pis de 1935. Creus que s’assembla a les que tenim avui dia? En aquest temps es van incorporar a les cases dos elements sense els quals avui no podríem viure! Sabries dir quins?

Pregunta 23/25
PORTES PUNTS

Durant el franquisme l’escola era molt diferent a la d’ara: nens i nenes estudiaven separats, la disciplina era molt rígida, i a totes classes hi havia un retrat del dictador i un crucifix. En aquest vídeo, l’Antoni Verdú ens explica com era l’escola en temps de dictadura, quan ell era petit. Com eren els materials que feien servir a les escoles?

Pregunta 24/25
PORTES PUNTS

El Seat 600 va ser el primer cotxe fabricat en sèrie al nostre país i va significar tota una revolució en les formes de vida. Amb ell l’automòbil va deixar de ser un luxe, i la gent el feia servir per desplaçar-se o fer turisme els caps de setmana. Saps quin altre aparell s’incorporarà a la vida de les persones a la segona meitat del segle XX?

Pregunta 25/25
PORTES PUNTS

L’any 1961 va néixer el moviment de la Nova Cançó per impulsar i defensar l’ús del català cantant cançons en aquesta llengua. Es va crear un grup el nom del qual té a veure amb un embarbussament català... sabries dir-nos quin és? Llegeix-los en veu alta sense entrebancar-te i contesta!

CONTINUAR