El quiz del Pistolerisme

Pregunta 1/26
PORTES PUNTS

Quina guerra va servir de teló de fons al fenomen del pistolerisme, al primer quart del segle XX?

Pregunta 2/26
PORTES PUNTS

Quin sindicat, que va ser fundat al desaparegut Palau de Belles Arts de Barcelona, va servir d’aixopluc de molts obrers?

Pregunta 3/26
PORTES PUNTS

Com era coneguda popularment l’empresa Barcelona Traction, Light & Power, on va començar una vaga el 1919?

Pregunta 4/26
PORTES PUNTS

Quina jornada laboral va ser una de les fites aconseguides pel moviment obrer amb l’èxit de la vaga de La Canadenca?

Pregunta 5/26
PORTES PUNTS

Per què va començar l’anomenat «motí de les dones», al gener del 1918, amb manifestacions on els homes no tenien cabuda?

Pregunta 6/26
PORTES PUNTS

Quin dibuixant i caricaturista, i periodista del Diari de Tarragona, va ser un dels artistes més talentosos a l’hora de dibuixar l’ambient de l’alta societat als music halls com l’Edén Concert?

Pregunta 7/26
PORTES PUNTS

Què eren les Star i les Browning que van ser presents a l’espiral de violència entre classes socials?

Pregunta 8/26
PORTES PUNTS

Amb quin nom era més conegut l’alemany Friedrich-Rudolf Stallmann, que va liderar La Banda Negra, associació il·lícita al servei del capital?

Pregunta 9/26
PORTES PUNTS

En què consistia el locaut, una de les mesures emprades per la patronal per forçar les plantilles a acceptar les seves propostes?

Pregunta 10/26
PORTES PUNTS

Com es deia la milícia armada que va recolzar el poder perquè no canviés res, per mantenir l’statu quo?

Pregunta 11/26
PORTES PUNTS

En quina de les tres places de braus de Barcelona va tenir lloc el gran míting en què es va decidir posar fi a la vaga de La Canadenca?

Pregunta 12/26
PORTES PUNTS

Quin advocat sindicalista i amic de Lluís Companys i de Salvador Seguí va morir al carrer de Balmes, 26, on avui hi ha una llibreria?

Pregunta 13/26
PORTES PUNTS

Salvador Seguí, El noi del sucre, va ser la figura cabdal per entendre els ànims de l’època. Obrer especialitzat, va evolucionar cap a posicions moderades, enmig de la intransigència dels extrems. Quin ofici tenia, amb el qual es guanyava la vida?

Pregunta 14/26
PORTES PUNTS

Quin director ha rodat la pel·lícula La sombra de la ley, del 2018, ambientada en els anys del pistolerisme a Barcelona?

Pregunta 15/26
PORTES PUNTS

«Entonces Juan Antonio avanzó, con intención de unirse a ellos. Sonó un nuevo disparo que hizo blanco en él. Juan Antonio cayó de espaldas en mitad de la calle. Sus compañeros se acercaron a socorrerle. Pero era inútil, el proyectil le había destrozado el corazón.» Aquesta novel·la de la década de 1920 anys XX la va escriure Salvador Seguí i, sense ser-ne conscient, relatà la seva pròpia mort. Com es titulava la novel·la?

Pregunta 16/26
PORTES PUNTS

Aquest autor contemporani va començar la trajectòria literària amb La verdad sobre el caso Savolta, un embolic de patrons, obrers i vagues. Una de les últimes obres publicades és Transbordo en Moscú. De qui estem parlant?

Pregunta 17/26
PORTES PUNTS

El cop d’estat del 1923 tenia aquest ban, en format de manifest: Manifiesto al país y al ejército español: «Españoles: Ha llegado para nosotros el momento más temido que esperado…». Quin militar espanyol va posar fi a la inestabilitat social i política segons les seves pròpies paraules?

Pregunta 18/26
PORTES PUNTS

Què eren el Pompeya, La Buena Sombra i l’Excelsior a la Barcelona dels anys vint?

Pregunta 19/26
PORTES PUNTS

Per quin motiu ha passat a la història el nom del sicari Inocencio Feced, que en el seu dia va participar en la causa anarquista servint les files llibertàries?

Pregunta 20/26
PORTES PUNTS

Quin pseudònim tenia la mà dreta de Salvador Seguí, que també van matar al mateix atemptat que va patir el seu company, el 1923?

Pregunta 21/26
PORTES PUNTS

Què era El Diluvio, element imprescindible a les cafeteries del moment?

Pregunta 22/26
PORTES PUNTS

Com es va executar la sentència contra els anarquistes Josep Saleta, El Nano, i Jesús Pascual Aguirre, per l’assassinat d’un sometent a la localitat de Terrassa, el 20 de setembre de 1923, mètode que exemplificava la línia dura del nou règim?

Pregunta 23/26
PORTES PUNTS

Com eren coneguts els partidaris de les potències centrals que lluitaven a la Primera Guerra Mundial, és a dir, els seguidors d’Alemanya i els territoris de l’Imperi austrohongarès?

Pregunta 24/26
PORTES PUNTS

Protegit per quin càrrec el general Severiano Martínez Anido es va convertir en la bèstia negra de la causa treballadora a Barcelona?

Pregunta 25/26
PORTES PUNTS

Va ser la llei que personatges com el cap de policia Miguel Arlegui es van esforçar a aplicar al peu de la lletra, llei que era un subterfugi per eliminar «elementos rojos»...

Pregunta 26/26
PORTES PUNTS

Els sindicats obrers, reorganitzats per la CNT, adquireixen una força i capacitat d’acció molt superiors a les dels anys anteriors. El triomf de la Revolució d’octubre a Rússia, el 1917, es va convertir, llavors, en un far que va esperonar les organitzacions obreres revolucionàries a Barcelona. Quina Internacional va impulsar la Rússia soviètica, i amb això va enardir més els ànims dels conflictes de classe?

CONTINUAR