25 anys / 25 preguntes d'història

Pregunta 1/25
PORTES PUNTS

El Museu d'Història de Catalunya està ubicat en l'única construcció conservada del vell port de Barcelona, sabries dir quina és?

Pregunta 2/25
PORTES PUNTS

La primera sala del museu ens remet, evidentment, a la Prehistòria. Quina pedra s’usava majoritàriament per fer foc a la prehistòria

Pregunta 3/25
PORTES PUNTS

Els grecs es van expandir pel Mediterrani fundant noves colònies i ports comercials. Quin és el nom de la primera colònia grega a Catalunya?

Pregunta 4/25
PORTES PUNTS

De fora vingueren que de casa ens tragueren. Això devien pensar els ibers dels colonitzadors romans. Però i els ibers? Ells ja hi eren. Pots recordar el nom d’un assentament iber?

Pregunta 5/25
PORTES PUNTS

Els romans van arribar amb una nova organització urbanística i arquitectònica. Quina d’aquestes tres paraules llatines correspon a una part de la Domus Romana?  

Pregunta 6/25
PORTES PUNTS

Els comtes de Barcelona, Guifré el Pilós i Guinedilda van fundar el 887 el monestir de Sant Joan de les Abadesses que fins a l’any 945 va ser l’únic monestir femení de Catalunya. Qui va ser la primera abadessa del monestir?

Pregunta 7/25
PORTES PUNTS

Com si fos un capítol de Joc de Trons, els comtes catalans també van viure els seus escàndols. Quin comte va matar al seu germà bessó per aconseguir el poder del comtat de Barcelona? 

Pregunta 8/25
PORTES PUNTS

Saps qui va ser la dona amb més poder polític i que governà els territoris del comtat de Barcelona, Osona i Girona entre els segles X i XI?

Pregunta 9/25
PORTES PUNTS

Els mercenaris més emblemàtics de la Corona d’Aragó que van participar en grans campanyes eren els almogàvers. Quin era el seu crit de guerra?

Pregunta 10/25
PORTES PUNTS

Al llarg de tota l'edat mitjana les comunitats jueves de Catalunya, varen contribuir decisivament al desenvolupament cultural i científic del país. La comunitat s’agrupava en un entramat urbanístic que articulava la forma de vida i les relacions. Com es deien els barris jueus de les ciutats catalanes?

Pregunta 11/25
PORTES PUNTS

Molta història, molta història, però el que ens agrada de debò és menjar bé. Com s'anomena el primer receptari conegut de cuina catalana (1324)? 

Pregunta 12/25
PORTES PUNTS

Els carrers medievals de moltes de les nostres ciutats reben el nom d’oficis, alguns dels quals ja han desaparegut i han deixat un rastre curiós. A què es devien dedicar els habitants del carrer dels Blanquers?

Pregunta 13/25
PORTES PUNTS

Una de les peces més típiques del patrimoni moble català del segle XVII té el seu origen en una llegenda. Aquesta diu que un jove vidrier de Vimbodí va voler enamorar la seva estimada obsequiant-la amb un setrill d’oli i un altre de vinagre, ingredients senzills però indispensables per amanir una vida en comú. Però el jove vidrier es va quedar sense pasta de vidre així que només va poder crear un únic i petit setrill, amb dos compartiments diferenciats. En rebre el present, la noia va quedar admirada per la traça del seu pretendent, qui havia aconseguit casar dos líquids en un únic recipient mantenint l’essència de cadascun. Com un matrimoni perfecte. Com es coneix aquest setrill català?

Pregunta 14/25
PORTES PUNTS

Entre els segles XV i XVIII a molts territoris d’Europa, milers de dones van ser injustament perseguides, torturades i executades, acusades de bruixeria. Catalunya no ca ser una excepció. Quin era el càstig per aquestes dones?

Pregunta 15/25
PORTES PUNTS

En cas d’amenaça, la comunitat es defensa. Com es deia la milícia barcelonina que va defensar la seva ciutat durant la Guerra de Successió

Pregunta 16/25
PORTES PUNTS

A l’entrar al 3r pis del museu ens trobem al bell mig una nau molt utilitzada durant el segle XVIII, podries dir quin nom rebia aquest tipus d’embarcació?

Pregunta 17/25
PORTES PUNTS

Al segle XVIII la cuina s’enriqueix al recollir nous productes procedents d’Amèrica. Quin plat de la cuina catalana no seria possible sense aquesta aportació?

Pregunta 18/25
PORTES PUNTS

Al segle XVIII, arriba una autèntica revolució en la moda. Les noves teles arrasen en el sector del vestit i la roba de la llar gracies als colors i els estampats d’inspiració oriental. Com s’anomenen?

Pregunta 19/25
PORTES PUNTS

Arribada la industrialització, la ciutat de Barcelona durant el segle XIX va créixer demogràficament cosa que va forçar: l’enderrocament de les antigues muralles, la Ciutadella i la creació d’un nou pla per “eixamplar” la ciutat. Finalment, quin pla es va aplicar?

Pregunta 20/25
PORTES PUNTS

Aquest quadre és la peça que més ens han demanat en préstec altres institucions aquest any. Tant, que ens fa por que la nena obrera ens acusi d’explotació. Fins l’any 1873 no va haver-hi la primera llei que regulava l’edat en que nens i nenes podien començar a treballar. Saps a quina edat era?

Pregunta 21/25
PORTES PUNTS

La vaga de 1919 a la Canadenca va suposar l’assoliment d’un dret que després reclamarien altres països. Què es va aconseguir gràcies de la vaga de la Canadenca?

Pregunta 22/25
PORTES PUNTS

A Barcelona tenien molta anomenada les bugaderes d’Horta on hi va haver més de vuitanta negocis de bugaderia. Les bugaderes baixaven a Barcelona i anaven carrer per carrer, sobretot a les zones benestants, recollint amb els seus carretons roba per rentar, i després la retornaven un cop neta. Quin era el crit que feien per avisar de la seva presencia quan passaven pel carrer?

Pregunta 23/25
PORTES PUNTS

Qui va crear la xarxa de refugis antiaeris subterranis, quan van començar els bombardejos feixistes contra la població civil de Barcelona des de l’any 1937 fins 1939?

Pregunta 24/25
PORTES PUNTS

En els primers anys de la postguerra destaca en el teatre a Catalunya la figura de Cecília A. Màntua que va contribuir a introduir en els teatres del Paral·lel el català. A la col·lecció del MHC hi ha dos retrats de la dramaturga catalana. Recordes el títol d'una icònica obra seva molt maca?

Pregunta 25/25
PORTES PUNTS

Entre el 17 i el 30 de maig de 1976 al Paranimf de la Universitat de Barcelona es van celebrar unes jornades de debat públic i obertes a les reivindicacions i demandes de les dones després dels llargs anys de la dictadura franquista. L’objectiu era analitzar i debatre sobre les qüestions especifiques de les dones amb la finalitat d’elaborar diferents propostes transformadores. Com es deien aquestes jornades del 1976?

CONTINUAR