Què en saps dels cromos?
Els cromos van aparèixer el darrer terç del segle XIX com a productes publicitaris de les marques comercials i comerços europeus. Tot i que es van començar a utilitzar a partir de 1860, L’Exposició Universal de París de 1878 va ser el gran boom d’aquest element de fidelització, únicament destinat a un públic adult.La tècnica de la cromolitografia, inventada per Engelmann el 1837, va significar una revolució en les tècniques d’impressió que, ara, podien ser a color. Aquesta tècnica va tardar en difondre’s arreu del món occidental i va tenir el seu origen a França i Alemanya, primers estats en utilitzar els cromos amb finalitats comercials i publicitàries.A Catalunya van aterrar amb força a partir de 1870 i els nostres comerciants, amb forts lligams amb el món francès, van importar l’ús dels cromos per anunciar-se entre els seus clients. Les impremtes catalanes, especialment les barcelonines, van ser les difusores d’aquest material, primer comprant els cromos a França i afegint aquí el segell de cada anunciant i, anys més tard, fent les seves pròpies sèries i col·leccions i distribuint-les arreu de l’estat espanyol. L’impacte entre la societat va ser tan gran que es pot parlar d’una veritable “febre dels cromos” que es va allargar fins a l’esclat de la Guerra d’Espanya.Amb el temps, els cromos publicitaris van deixar pas als comercials. Tot i que el primer àlbum comercial conegut el podem datar el 1914 –l’àlbum Tikets para escenas de películas, de l’editorial Reclam Films–, va ser a partir de la dècada dels anys cinquanta del segle XX que van fer-se populars les col·leccions que venien els sobres de cromos en els quioscs.  La història dels cromos és una barreja d’història de la publicitat, de les indústries, de l’art, de les modes i de la tècnica gràfica.Avui en dia, els cromos encara captiven un important nucli social, especialment les col·leccions dedicades a sèries, pel·lícules o el futbol. Podem dir que, després de 150 anys, segueixen ben vius. En recordeu cap de les vostres col·leccions?Josep-Manuel Rafí i Roig

Pregunta 1/15
PORTES PUNTS

D’on ve el nom de “cromo”?

El nom de “cromo” el tenim tots ben conegut, però potser no sabem que es tracta del diminutiu d’una paraula tècnica més llarga que, com acostumem a fer, l’escurcem per fer més àgil la comunicació. Sabríeu dir d’on ve aquest nom?
Pregunta 2/15
PORTES PUNTS

Per a què servien els primers cromos?

A partir de 1870 es van començar a comercialitzar els primers cromos a França i a Alemanya. No eren rectangulars, sinó encunyats i estampats, de motius i formes molt diverses i, sovint, envernissats. Sabeu per a què es feien servir aquests cromos?
Pregunta 3/15
PORTES PUNTS

En busca d’un públic

L’Exposició Universal de París de 1878 va ser el gran boom dels cromos publicitaris, des d’aquell moment es van convertir en objecte de desig per bona part de la societat, creant una veritable febre dels cromos. Tots els comerciants els utilitzaven per fidelitzar la seva clientela, però, sabeu quin públic era el destinatari d’aquests reclams?
Pregunta 4/15
PORTES PUNTS

Els primers en fer-los servir com a reclam

Des de 1870 els cromos ja servien per captar clients a moltes indústries i comerços. A casa nostra un col·lectiu molt concret va ser el primer en utilitzar-los de manera sistemàtica per tenir contents els seus usuaris. Sabeu dir-nos de quin col·lectiu parlem?
Pregunta 5/15
PORTES PUNTS

La primera col·lecció de cromos d’esport

Ara són molt coneguts els cromos de futbol, però, a finals del segle XIX, la majoria d’esports que ara gaudim encara no s’havien popularitzat. La primera col·lecció coneguda d’esportistes famosos de l’època, sabríeu dir quina va ser?
Pregunta 6/15
PORTES PUNTS

Els cromos i la indústria

El cromo es va popularitzar arreu i entre 1870 i 1950 va ser utilitzat abastament. Sabríeu dir quines eren les empreses catalanes que van utilitzar aquest recurs publicitari?
Pregunta 7/15
PORTES PUNTS

La primera guerra col·leccionable

Les guerres han estat un dels motius recurrents de les col·leccions de cromos. Hi ha centenars de sèries dedicades a tots els conflictes, per llunyans que fossin i, especialment, durant la Primera Guerra Mundial es van fer incomptables col·leccions. La primera guerra col·leccionable a casa nostra, quina va ser?
Pregunta 8/15
PORTES PUNTS

Els cromos de les botigues

Ja hem vist que les botigues i indústries de tota mena van utilitzar els cromos com element publicitari, però al principi d’aquest boom, els nostres impressors encara no havien adquirit la tècnica per imprimir a color i els compraven fora del país per, aquí, imprimir la marca de cada comerciant. Sabeu d’on s’importaven els cromos al principi?
Pregunta 9/15
PORTES PUNTS

Els “cromos de la xocolata”

Amb el temps, les empreses xocolateres del país van ser els motors de la distribució de les col·leccions publicitàries. És per això que aquests rectangles quadrats de cartró també se’ls coneix com els “cromos de la xocolata”. Tres van ser les empreses que més col·leccions van repartir a l’interior de les pastilles de xocolata i va desencadenar-se una mena de “guerra dels cromos”. Aquestes tres empreses eren:
Pregunta 10/15
PORTES PUNTS

El primer àlbum de futbol

L’editorial barcelonina Tiket va treure el que es considera el primer àlbum comercial de futbol. Els cromos es podien adquirir en sobres numerats que sortien periòdicament i de forma ordenada, era una altra època i no hi havien “repetits”. Sabríeu dir quin any és va publicar?
Pregunta 11/15
PORTES PUNTS

Les fototipies

Les fototípies eren petits cromos que també es col·leccionaven. Estaven impreses en el embolcall d’un producte molt popular o bé inserides al seu interior. El públic, especialment l’adult, les retallava i guardava en àlbums amb les pàgines en blanc i, també, en capses. Entre 1897 i 1910 es van fer unes sèries especials amb 75 cromos cadascuna. Sabeu de quin producte popular parlem?
Pregunta 12/15
PORTES PUNTS

La història de Catalunya

El moment dels cromos va coincidir amb els moviments culturals del noucentisme i del modernisme; en algunes sèries es pot veure la seva influència artística. També va ser un moment per recuperar el sentit nacional català i es van fer diverses col·leccions de la història de la nostra terra. La primera coneguda és la sèrie de 32 cromos de l’impressor Hermenegildo Miralles, sabeu l’any que es va publicar?
Pregunta 13/15
PORTES PUNTS

Els il·lustradors

Tot i no estar signades ni la meitat de les col·leccions conegudes, van ser molts els il·lustradors que van participar en el disseny de les sèries de cromos antics. Noms com Coll Salieti, Cervelló, Tínez, Apel·les Mestres, Llacuna, Labarta i tants d’altres tenen un paper important i donen fe del valor artístic d’aquest material efímer. Sabeu dir-nos qui és el dibuixant d’aquesta magnífica sèrie dedicada a l’automovilisme?
Pregunta 14/15
PORTES PUNTS

Els àlbums de Nestlé

Nestlé va fer un seguit d’àlbums entre 1930 i 1967, un d’ells en català –Rondalles Selectes, de 1933-. En el seu llançament, als anys trenta del segle XX, es va produir entre el públic adult un veritable fenomen de masses que, a la premsa del moment, se li va donar un nom concret. A aquesta “malaltia” de completar l’àlbum se la va anomenar:
Pregunta 15/15
PORTES PUNTS

El cromo antic més car

Col·leccionar cromos antics, anteriors a 1945, es acumular un patrimoni que, més enllà del valor patrimonial, també té un valor econòmic. Als Estats Units, l’any 2022, es va vendre un cromo de la marca Sweet Caporal Cigarettes i publicat el 1909. Mostrava el jugador de beisbol Honus Wagner, que va denunciar la companyia perquè ell... no fumava. Sabeu quant es va pagar per aquest cromo?
CONTINUAR